ingyen webstatisztika

KONYHAI FORTÉLYOK, HÁZTARTÁSI ÖTLETEK, TOJÁSPRAKTIKÁK

— Régen a tojást egy ládában, só közt tárolták.

— Előfordul, hogy tojáshéjdarabka kerül a felütött tojásba (a tojást felhasználás előtt mindig gondosan meg kell mosni!). Kanállal-villával bajosan sikerül eltávolítani belőle, mert ide-oda csúszkál, magával a tojáshéjjal viszont egyetlen mozdulat az egész.

— A tojásfehérjét jó, ha 1 csipetnyi sóval verjük fel, ez megerősíti, homogenizálja a fehérjét, így nagyobb mennyiséget kapunk belőle. A felvert habot 3-4 percig állni hagyjuk, ekkor az edényt kissé megrázva, laza mozdulattal kicsúsztathatjuk belőle a keményre vert habot, nem kell kanalazni, kapargálni.

— Tökéletesen kerek tükörtojásokat kapunk, ha a kevés zsiradékba óriási vöröshagymagyűrűket teszünk, és azokba ütjük a tojásokat. Ráadásul ez a "segédeszköz" el is fogyasztható.

— Aki nehezen birkózik meg a tojásfehérje és a sárgája szétválasztásával, üsse a tojást kistányérra, egy kis üvegpoharat borítson a sárgája köré, így a fehérjét könnyedén leöntheti. Más módszer: Könnyebb a tojás fehérjét és sárgáját tölcsér fölött szétválasztani, mert míg a fehérje kifolyik a tölcsérből, a sárgája benne marad.

— Hogyan lesz kemény a tojáshab? - A tojásfehérjét 10-15 percre betesszük a hűtőszekrénybe. Ezután kezdjük el verni, és amikor már kezd habosodni, akkor hozzátesszük a cukrot, és határozott, erős mozdulatokkal kemény habbá verjük. Ha konyhai robothabverővel verjük fel, akkor közepes sebességgel kezdjük, és ha beletettük a cukrot, nagy fokozatra kapcsoljuk, és egyenletesen felverjük, így lesz kemény a tojáshab.

— Hogyan lesz kemény a tojáshab? - Ha előzőleg jól lehűtjük a tojásfehérjét, ha cseppnyi hideg vizet és csipet sót is teszünk bele, könnyebb kemény habot verni belőle. Csak akkor tegyük bele a porcukrot, ha a hab már nem folyik!

— A tojásfehérje könnyebben felverhető, ha előzőleg alaposan lehűtjük, és tojásfehérjénként egy teáskanál hideg vizet vagy pár csepp citromlevet öntünk hozzá.

— Keményebb lesz a tojáshab, ha a cukorral együtt kis lángra, vagy még jobb, ha vízfürdőbe állítva verjük fel. A közhiedelemmel ellentétben azonban a különböző édes és sós felfújtakhoz a tojásfehérjét nem szabad túl keményre verni: így a gőzölés során könnyebbé, magasabbá válik.

— Nagyszerű habcsókot készíthetünk, ha egy csipetnyi sütőport teszünk a tojásfehérjékbe, mielőtt felverjük. Minden tojásfehérjéhez 2,5 dkg cukrot számítsunk. Először a cukor felével verjük fel, a másik felét pedig óvatosan keverjük hozzá.

— Milyen a friss tojás? - Tegyük a tojást vízzel töltött edénybe! Ha a tojás friss, akkor az edény aljára ül, ha a víz felületén úszik, akkor már állott.

— A tojásfehérjének idő kell a habosodáshoz, ezért a kézi robotgépet közepes fokozaton használjuk a habveréshez.

— Miért nem lehet kemény habbá verni a tojásfehérjét? - Figyeljünk arra, hogy ne kerüljön bele zsír, vaj vagy margarin. A habverő keverőspirálja is tiszta legyen. * Ha kemény tojásfehérjehabot akarunk készíteni, ügyeljünk arra, hogy a tojások fehérje csak tiszta, zsírmentes edénnyel és habverővel érintkezzen. Még az is fontos, hogy sárgája ne kerüljön bele, különben nem lesz megfelelő keménységű a hab.

— Ha nehezen tudjuk felverni a tojásfehérjét, adjunk hozzá néhány csepp citromlevet. Felverés után azonnal használjuk fel, mert ha sokáig áll, megfolyósodik.

— A maradék tojásfehérje jégkockává fagyasztva hónapokig eltartható, s bármikor felhasználható.

— Egy-két napig friss marad a hűtőszekrényben a feltört ép tojássárgája, ha annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.

— Gyakran marad meg a tojás fehérjéje. Helyes, ha jól záródó kis üvegbe vagy alufólia pohárkákba ezeket összegyűjtjük, és attól függően, hogy mikor akarjuk felhasználni, a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe tesszük. Újra felolvasztva kemény habot verhetünk belőle. Ha több alkalommal marad fehérjénk, az előzőre rá lehet tölteni, úgy fagyasztani. Ha elfelejtjük, hogy hány tojásfehérje van az üvegben, felolvadva csak meg kell mérni: egy fehérje három deka. Készülhet belőle fehér püspökkenyér, citromos szelet, tésztabevonat, ha tojássütőben vagy palacsintasütőben megsütjük, kis kockákra vágva salátákba keverhetjük, stb.

— Ha a süteménybe vagy krémbe tojáshabot is kell keverni, azt mindig óvatosan, könnyedén adjuk hozzá. A habverőt nem szabad a keverőtál széléhez ütögetni, mert a habban levő levegő eltávozik.

— A bevert tojás főzőlevét borecet helyett háztartási ecettel is savanyíthatjuk, de a savanyításról semmiképpen se feledkezzünk meg, mert a sima sós vízben nem húzódik össze a tojásfehérje, és akár el is válhat a sárgájától.

— Finom, enyhén füstölt íze lesz a tojásoknak is, ha a füstölt sonka visszamaradt levében főzzük meg.

— Ha a tojás beragad a tojástartóba, akkor a tartót kívülről vízzel nedvesítsük be, azután a tojások könnyedén kilazulnak a kartonból.

— Nem reped meg a tojás héja, ha alufóliába csomagolva főzzük meg. A főzési ideje így 1 perccel hosszabb lesz.

— Nem reped meg a tojás héja főzés közben, ha a vízbe kiskanálnyi sót teszünk, és megtisztítani is könnyebb.

— 1-2 órával a főzés előtt a tojást vigyük szobahőmérsékletre, mert ha a hűtőből közvetlenül a forró vízbe tesszük, könnyen megreped a héja.

— A megrepedt tojás nem folyik ki, ha a főzővízbe 1 kanál ecetet öntünk. Más módszer: A repedt tojást úgy főzzük, hogy egy kis szűrőben a gáz lángja fölé tartjuk. A tojásfehérje gyorsan megdermed, utána már nyugodtan főzhetjük forró vízben.

— Majonéz alapú vagy más, nyers tojással készített ételt tilos, de pl. a tojással készített, kifőzött, maradék nokedli vagy kisütött palacsintatészta fagyasztható.

— Ha a főtt tojást fel akarjuk szeletelni, a kést közben mártogassuk hideg vízbe: így a sárgája nem tapad a pengére, szép szeleteket tudunk vágni. Más módszer: Mielőtt felvágnánk a főtt tojást, a kést tartsuk forró víz alá, töröljük szárazra, így nem ragad hozzá a sárgája.

— Kellemes illata lesz a nyers tojásnak, ha két napra egy rúd vanília társaságában üvegbe zárjuk. A tojás héja lyukacsos szerkezetű, s így magába szívja a vaníliaaromát. Ezzel az illatos tojással helyettesíthetjük a vaníliás cukrot piskóták, madártej, krémek készítésénél. (A vaníliarudat többször felhasználhatjuk.)

— Ötlet: A főtt tojást kolbászhúsba burkolva kisüthetjük.

— Ötlet: Felhevített olívaolajba feta sajtdarabkákat teszünk, ráütjük a tojásokat és megsütjük.

— Ötlet: Ha a főtt tojást összetörve krémsajtba keverjük, akkor nagyszerű tojáskrém lesz belőle.

— Ötlet: Főtt tojás pörköltszafttal, néhány szem burgonyával.

— Ötlet: Gyors finomság minden tojáskedvelőnek: félbevágjuk a megfőtt tojást. A sárgáját elkeverjük remulád mártással, tormával vagy lazackrémmel. A krémet visszatöltjük a tojásba és ízlés szerint díszítjük.

— Tükörtojás zsiradék nélkül: A tükörtojást úgy készítjük, hogy teflonserpenyőben kevés ásványvizet felforralunk, és azon sütjük meg a tojást.

— Tojást soha ne tartsunk sajt közelében, mert magába veszi a sajt ízét és rothadt, büdös lesz. A tojás általában minden szagot könnyen magábavesz, ezért mindig külön kell tárolni.

— Úgy lehet megkülönböztetni a főtt tojást a nyerstől, hogy egy sima asztalon megforgatjuk őket. A főtt tojás szabályosan forog, a nyers viszont nem.

— A tojásokat mindig hideg, sós vízben tegyük fel főni, és a főzési idő elteltével azonnal tegyük hideg vízbe, így a héjukat könnyen eltávolíthatjuk.

— A buggyantott (más néven posírozott) tojás akkor lesz tökéletes, ha enyhén ecetes vizet forralunk, amikor már szelíden bugyog, a tojást (egyenként) mély kistányérba ütjük, vigyázva, hogy a sárgája egészben maradjon, és ebből csúsztatjuk óvatosan a vízbe. Így nemcsak könnyebb a tojást egészben tartani, hanem elkerülhetjük azt is, hogy esetleg állott, netán romlott tojással rontsuk el az egészet. A főzésidő (szigorúan takaréklángon) négy-öt perc. Ha a fehérje minden igyekezetünk ellenére is szétfolyik, "szálas" lesz, főzés közben villával hajtsuk a tojásra. A végén szűrőlapáttal szedjük ki, csöpögtessük le.

— Ha van tükörtojássütő serpenyő a háznál, azt ne közvetlenül a tűzhelyre fektessük, inkább azonos méretű lábasban forraljunk vizet, és a serpenyőt erre rakjuk. Ha átforrósodott, a mélyedésekbe borsónyi vajat kell tenni, és ha elolvadt, a tojásokat erre üssük. A vizet a lábasban tovább forralva, a fölötte lévő serpenyőben a tojásfehérje egyenletesen keményedik, fehéredik meg, sosem kap oda, és az íze is sokkal zamatosabb lesz, mint a közvetlenül tűz fölött sült tükörtojásé.

— Tojásos mikrotippek: Héjas tojást tilos a mikrohullámú készülékben főzni, mert a benne lévő folyadék a hő hatására gőz formájában szétrobbantja a tojáshéjat; A már megfőtt tojást se melegítsük benne, mert a fehérje gumiszerű lesz; A jól felvert tojásmasszát sem megkeverni, sem a tálat elforgatni nem kell, mert a mikrohullámok egyszerre két oldalról érik, és a forgó tányér egyenletes hullámelosztást eredményez; A tükörtojás sütése esetén ne felejtsük el megszúrni a tojás sárgáját, így szépen, egyenletesen megszilárdul. ('Ízvilág" a Magyar Hírlap magazinja, 1997. 1. szám)

— Tojástipp: Ha el akarjuk kerülni, hogy a főtt tojássárgák szegélye kékesszürkére elszíneződjön - ami nem baj, csak sokat ront az étel szépségén -, a tojásokat erősen sós vízben, az újraforrástól számított, szokásos 10 perc helyett csak pontosan 8 percig főzzük, majd azonnal rögtön merítsük hideg vízbe (hogy megszakadjon a héjban a továbbfövés folyamata). A tojás a kékesszürke színt a benne lévő (szagán is határozottan érezhető) kéntől kapja, amely kb. 12-14 percig tartó hő hatására válik láthatóvá.

— Miért esik össze a madártej habja, mire a vendégek elé kerül? - A nagyon keményre vert tojásfehérjét szűrőbe téve, vízgőz felett főzzük vágható keménységűre. Állás közben sem fog összeesni többé a hab!

— Tökéletesen kerek tükörtojásokat kapunk, ha a kevés zsiradékba óriási vöröshagymagyűrűket teszünk, és azokba ütjük a tojásokat. Ráadásul ez a "segédeszköz" el is fogyasztható.

— Szardellamártás: A kifilézett, apróra darabolt szardellát (konzerv) összevágott főtt tojással elkeverjük, hagymával, petrezselyemzölddel, mustárral, ecettel és cayenne-borssal ízesítjük.

— Töltött tojás: A főtt tojások sárgáját kiszedjük, villával összetörjük, apróra vágott csabai kolbásszal vagy téliszalámival gazdagítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Végül egy kevés tartárt is öntünk hozzá, és a főtt tojások fehérjébe visszatöltjük. Előre elkészíthető, praktikus, nagyon finom vendégváró étel.
További receptek >> https://lajosmari.hu/Egyéb receptek:

alma
| banán | sós aprósütemények | babételek | bor | bárány | barack | befőzés | beigli | birka | borjú | borsó | brokkoli | burgonyaköretek | burgonya ételek | burgonya sütemények | cékla | citrom | cukkini | cseresznye | csirke | csirkecomb | csirkehús ételek | csirkemell | csirkés ételek | csokis édességek | csülök | dinnye | disznótoros ételek | diós torták és sütemények | édes aprósütemények | édességek | eper | fánk | fasírt | felfújtak | fortélyok és egészség | galuska | gesztenye | gomba | gombóc | gríz | gyógynövények | gyümölcsök | gyümölcskenyér | hagyma ételek | halak | joghurt | kacsa | kalács | káposzta | karaj | karalábé | karfiol | kávé | kelkáposzta | kenyér | keksz | kókusz | kolbász | körte | krémes | krumplis ételek | kuglóf | kukorica | lecsó | lekvár | lencse | leves | liba | madarak | magvak | mák | malac | málna | mandula | marha | marhafasírt | marhahús | meggy | melegszendvics | mogyoró | maffin | narancs | nyúl | omlett | padlizsán | palacsinta édes | palacsinta sós | paprika | paradicsom | piskóta | pizza | pogácsa | ponty | puding | pulyka | pulykamell | rétes | rizs | rómaitál | sajt | sajtos sütiksaláták | sárgarépa | savanyúkáposzta | savanyúság | sertéshús | sertés comb | sonka | spagetti | sütemény | sütőtök | szendvicsek | szilva | szója | szószok | tarja | tengeri hal | tészta | tésztafélék | tojás | tök | torta | turmix | túrókrém | túrós sütemény | túrótorta | tyúk | uborka | vadhús | virsli | zöldbab | zöldség | zsiradék | zsírégető gyümölcsök